TRAVELPROOF

travelproof

Как да пътуваме евтино в Коста Рика?

Коста Рика е една от най-посещаваните страни в Централна Америка известна със своето био разнообразие, национални паркове и дивият животински свят в парковете.

Коста Рика е изключително скъпа държава особено за пътешественици като нас, чиито бюджет е ограничен. Ето как с наученото до момента успяхме да похарчим минимално.

 

0
Дни престой
0
Платени нощувки
0 лв
Общ разход
0 лв
Средно на ден за трима души
0 колона
= 1 лв

Финанси Коста Рика

коста рика финанси бюджет

Как да намерим по-евтина дори безплатна нощувка в Коста Рика? (и не само)

  • В Коста Рика не веднъж нощувахме в бази на Червения кръст. Те са много добре организирани и разпръснати в цялата страна. В базите смените са по 24 часа, така че винаги да има някой дежурен. Обикновено ни настаняваха в зала за обучения или във вътрешен двор с покрив, където да сме предпазени от дъжда и имахме достъп но баня, тоалетна и кухня.

коста рика евтина нощувка

Често нощувахме в църкви, които отваряха вратите си за нас. Някои от тях ни подслоняваха в празни стаи, където да разпънем палатката си, а други ни даваха на разположение спални помещения. Не малко църкви в Коста Рика имат практика и условия да подслоняват чужденци, като голямо влияние за това оказва емигрантската вълна от Венецуела към САЩ.

  • В Коста Рика не веднъж намирахме нощувки чрез вело обществото в Централна Америка, чиито членове подслоняват пътешественици на колела от цял свят.
  • В Коста Рика се срещнахме с изключително гостоприемни местни, които отваряха домовете си за нас, преди дори да са научили имената ни.
  • Местните в Ел Салвадор приемат пътешественици на колела много топло. Често местни са ни канили да оставаме в къщите им. Понякога ни посрещат в празна стая, която семейството не използва, друг път в двора им на палатка.

Благодарение на това, в Коста Рика пътувахме 29 дни, от които платихме само 2 нощувки.

Храна

В Коста Рика уличната храна не е толкова често срещана, както в останалите страни в Централна Америка, през които пътувахме до момента. В Коста Рика разчитахме предимно на кулинарните си умения и приготвяхме храната, която си купувахме сами. Създадохме си навик да приготвяме повече храна за вечеря, за да може да имаме обяд, докато караме колела на следващия ден, така спестявахме усилия, тогава, когато най-много сме имали нужда от тях.

коста рика финанси храна

  • Храната в Коста Рика, както всичко останало в много скъпа, но за щастие спестявахме финанси от вода, тъй домакинствата разполагат с пречистена вода, годна за пиене от местната канализация.
  • Сезонът, през който пътувахме в Коста Рика бе богат на рамбутан, така това бе плодът, който похапвахме най-често и който за разлика от останалите хранителни продукти бе сравнително евтин. Винаги се опитваме да се снабдяваме със сезонни плодове, тъй като те са по-евтини от останалите предлагащи се на пазара.

коста рика храна рамбутан

Транспорт

Противно на високият стандарт в Коста Рика пътната инфраструктура не е добре развита и не е от най-добрите за колоездачи. Не сме използвали обществен транспорт в страната и нямаме наблюдения върху цените, които се предлагат, но междуградските автобуси са модерни и удобни, далеч от „chicken bus”, с който бяхме свикнали в останалата част на Централна Америка.

коста рика национален парк финанси

Културни и природни забележителности

Коста Рика е дом на 28 национални парка, чиито цени са в състояние да развалят настроението на всеки турист и да унищожат спестяванията на пътешественици с нисък бюджет.

Още преди да влезем в Коста Рика, знаехме, че искаме да видим ленивци и добре бяхме проучили парковете, където това е възможно, както и цените. Благодарение на офлайн апликации, които използвахме се насочихме към местен къмпинг, в който според описанията имаше богат животински свят, включително и ленивци. Успяхме да видим ленивци, без да плащаме суми готови да разстроят банковата ни сметка.

коста рика ленивци ленивец

  • В Коста Рика дивият живот е навсякъде, не е необходимо човек да ходи в национални паркове, за да види отблизо животните, които са по листовките на националните паркове. Докато карахме колелата си успяхме да видим папагали Ара, тукани и дори крокодили.

коста рика национален парк финанси

  • В Коста Рика посетихме национален парк със свободен вход и нощувахме заедно с рейнджърите в парка, които ни предложиха стая, кухня, баня, тоалетна и достъп до пералня. Успяхме да видим отблизо много от животните, които населяват и останалите национални паркове. Много от парковете са пренаселени с туристи, което плаши дивият животински свят. Когато планирате посещение в Коста Рика ни пишете, за да споделим с вас тези тайни местенца, чрез които се докоснахме до дивото животинско царство на Коста Рика.

Как прилагаме съветите в действие, виж в документалните поредици "Карай към непознатото"

Чрез документалните поредици “Карай към непознатото” имаш възможност да научиш как живеят народите през страните, в които пътуваме и да се увериш, че е възможно да се пътува с минимални средства. 

Споделяме и показваме как се пътува без план, без подготовка, изцяло разчитайки на човешката добродетел.

Не забравяй да се запишеш и към канала ни в YouTube!

Запиши се към бюлетина на TRAVELPROOF

Запиши се към бюлетина, за да получаваш новини свързани с пътешествията ни директно на твоя имейл. Напълно безплатно е!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.