TRAVELPROOF

travelproof
0
Дни престой
0
Платени нощувки
0 лв
Общ разход
0 лв
Средно на ден за трима души
0 кетцала
= 1 лв

Финанси Гватемала

Как да пътуваме евтино в Гватемала?

Съветите, които споделяме с вас са работили и все още продължават да работят в наша полза.  Благодарение на тях пътуваме над една година, без да харчим цяло състояние. 

Да пътуваш евтино се свежда до самодисциплина, разумни лишения и решения, саможертва и минимален стремеж към идеализъм. 

Съветите са приложими за приключенски настроеният дух.

Как да намерим безплатна нощувка в Гватемала? 

Дом на един от най-активните вулкани в света, местни, съхранили културното богатство на предците си, страна с впечатляващи пейзажи, Гватемала е една от любимите ни страни в Централна Америка.

гватемала
Къмпинг в Гватемала на вулкан Акатенанго. В далечината вулкан Фуего, след изригване

Къмпинг оборудване

Най-големият плюс, когато сме на дълго пътешествие е, че носим със себе си къмпинг оборудване, което ни позволява да нощуваме под открито небе, докато се наслаждаваме на звуците на природата. Палатката ни дава свобода да търсим безплатна нощувка, защото единственото, от което се нуждаем е парче земя, за да я разпънем.

Спане във военни бази, полиция, пожарникари и училища

В Гватемала се запознахме с нощувките в обществени територии. Още първата вечер в страната прекарахме в двора на военна база. Това ни даде тласък да опитваме да търсим нощувки на подобни места. Често сме нощували в църкви, полицейски участъци, пожарникари и училища. За нас водещо е да спим на сигурно място, в близост до местно семейство. Това ни дава шанс да прекарваме време с местните, да практикуваме езика и да не плащаме за нощувка. Палатката е нашата подвижна сгъваема къща, чиито двор се сменя всеки ден.

гватемала
Тук спахме в двора на полицейския участък и разглеждаме книгата ни “Стъпки към непознатото” с новите ни приятели

Спане в къщите на местни 

Местните в Гватемала приемат пътешественици на колела много топло. Често са ни канили да оставаме в домовете им. Когато е трябвало и ние сме питали дали може да останем за една вечер в двора на дадено семейство. Предимно прилагаме този подход в по-малки населени места, където хората винаги са отворени да те изслушат и помогнат. 

гватемала
С прекрасното семейството на Франциско

Къмпинг в хостели или малки ресторанти 

Нощувките в близост до туристически дестинации често струват цяло състояние. Добър метод за намиране на евтина нощувка е къмпинг в двора на хостели, които предлагат тази опция. По този начин сме били близо до мястото, което искаме да разгледаме и цената за нощувка се е вписвала в бюджета ни. Добра опция е да се попита и в някое местно ресторантче дали има място за палатка. Важно е да се преценя всяка ситуация и да се знае кога може да се използва този подход и кога не. 

гватемала-тикал
В Гватемала на руините в Тикал

В Гватемала пътувахме 79 дни, от които платихме само 11 нощувки.

Улична храна 

Много местни изкарват препитанието си като продават улична храна. Приготвят вкусотии вкъщи, които после продават на улицата. Така сме си намирали топла вечеря или обяд от местни жени, без да плащаме цяло състояние. 

гватемала
Местни жени продаващи храна по улиците

Не веднъж сме похапвали вкусна и евтина храна приготвена от църкви. Когато една църква има нужда от ремонт, закупуване на прозорци или покриване на определени разходи, членовете ѝ приготвят храна, която продават. Радвали сме се, когато попаднем на подобни находки, защото хапвайки си вкусотии, помагаме и на местните да постигнат целта си.

Силата на местните пазари 

Винаги купувахме плодове, зеленчуци и хляб от местните пазари. Цената е по-евтина и винаги прясна, защото има по-голям поток от хора.

гватемала
Местна жена приготвя вкусна улична храна

Вода

Купуването на вода е не малък разход. В Гватемала купувахме „гарафон“ – 20 литра вода, която е много по-евтина, отколкото бутилки по 1.5 л. Пълнихме бутилките, с които разполагахме и останалата вода или я подарявахме, или я носихме със себе си. Освен, че спестявахме финанси, не употребявахме излишна пластмаса.

Транспорт

Пътната инфраструктура в Гватемала не е добре организирана. Веднага щом излизахме от магистралите и главните пътища се срещахме с черните пътища и прахоляка.

гватемала
Думите са излишни 🙂

Ето няколко начина, чрез които се придвижвахме в Гватемала, когато искахме да посетим определена природна или културна забележителност.

Чикън бъс

В Гватемала основният метод за придвижване се нарича „chicken bus”. Това са автобуси, с които местните се придвижват в цялата страна и пренасят най-различна стока с тях. Наричат ги така, защото част от пътниците понякога са кокошки и защото местните, често са натъпкани като такива. Това определение със сигурност ви дава известна представа за този тип автобуси.  Далеч не са най-удобният транспорт за придвижване на дълги разстояния, но са евтини. Пътуването с тях е истинско приключение, понякога екстремно, граничещо с доза ужас.

гватемала транспорт
Така наречените “чикън бъсове”

Мото и вело таксита 

Мото таксита или вело рикши за придвижване на по-къси разстояния. Евтин транспорт, чрез който много местни изкарват прехраната си.

гватемала
Предпочитаният транспорт от местното население

Пикоп по гватемалски (pick-up)

„Пикоп“ както го наричат местните, всъщност идва от английското „pick up”. Това са коли, които се движат по определен маршрут и извозват пътници на цена по-ниска от автобусния билет. Докато пътувахме в Гватемала около езерото Атитлан, използвахме „пикоп“, защото минаваха по маршрута много по-често от автобусите или бяха единствената опция. 

Културни и природни забележителности

Гватемала е богата на културни и природни забележителности. Това е страната в Централна Америка, в която похарчихме най-много финанси за посещения на определени обекти и райони. 

Цената за местни и чужденци е различна

В Гватемала цените за посещение на туристически дестинации, като руините Тикал например, са различни за туристи и местни. Понякога чужденците плащат от 3 до 6 пъти повече от това, което плащат местните. За посещение на дадена дестинация, спестяваме като преди да платим входния билет, разучим дали може да спим на палатка в обекта и така да спестим от нощувка. 

гватемала-антигуа
Арката Санта Каталина в Антигуа

Без турове

Винаги сами организираме посещенията си в културни и природни забележителности. Не наемаме гидове и не участваме в организирани турове.

Без ресторанти 

Носим храна и напитки за престоя си там, за да избегнем от надутите цени на лавките в близост до обекта.

Гватемала
Ева мечтае на езерото Изабал

Как прилагаме съветите в действие, виж в документалните поредици "Карай към непознатото"

Чрез документалните поредици “Карай към непознатото” имаш възможност да научиш как живеят народите през страните, в които пътуваме и да се увериш, че е възможно да се пътува с минимални средства. 

Споделяме и показваме как се пътува без план, без подготовка, изцяло разчитайки на човешката добродетел.

Не забравяй да се запишеш и към канала ни в YouTube!

Запиши се към бюлетина на TRAVELPROOF

Запиши се към бюлетина, за да получаваш новини свързани с пътешествията ни директно на твоя имейл. Напълно безплатно е!

Знаеш други начини да пътуваш с по-малко пари? Сподели ги в секцията с коментари, за да бъдат достъпни за останалите пътешественици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.