TRAVELPROOF

travelproof

Как да пътуваме евтино в Никарагуа?

Да пътуваш евтино се свежда до самодисциплина, разумни лишения и решения, саможертва и минимален стремеж към идеализъм. 

Никарагуа е най-евтината страна за пътуване в Централна Америка, а според статистиката е и най-бедната. С редица политически проблеми, които са тема табу, Никарагуа ни омая със своята природа и изключително гостоприемни местни.

 

0
Дни престой
0
Платени нощувки
0 лв
Общ разход
0 лв
Средно на ден за трима души
0 кордоба
= 1 лв

Финанси Никарагуа

Как да намерим по-евтина дори безплатна нощувка в Никарагуа? (и не само)

 

Карайки колела за нас е от значение да спим на сигурно място сред хора и достъп до хранителни продукти. Удобството и лукса за нас не са водещи, тъй като където и да разпънем палатката си, къмпинг оборудването ни, ни дарява с еднакво удобство.

 • За да спестим финанси от нощувки в Никарагуа нощувахме предимно в църкви.  Не веднъж църквите са ни предлагали празна стая, в която да разпънем палатката си. Така имахме достъп до тоалетна, баня, понякога кухня и сигурно място за през нощта.

никарагуа евтина нощувка

 • Местните в Никарагуа са много гостоприемни. Често ни каниха в къщите си, за да останем за през нощта, а понякога ни предлагаха да останем и за по-дълго, докато отдъхнем от колелата и съберем сили.
 • В Никарагуа посетихме няколко природни забележителности и за да спестим финанси от нощувка, винаги предварително проверявахме дали е възможно да разпънем палатката си за през нощта. Така успявахме спокойно и максимално да се насладим на природата.

никарагуа вулкан нощувка

 • В Никарагуа не веднъж сме оставали в Червения кръст или Пожарната станция, където винаги имаше дежурни служители. Обикновено ни подслоняваха в зали, които използват за обучения, където разпъвахме палатката си и имахме достъп до тоалетна, баня и кухня.

Благодарение на това, в Никарагуа пътувахме 56 дни, от които платихме само 2 нощувки.

Храна

Заради бедността настанила се като гъста мъгла в страната, много местни предлагат домашно приготвена храна по улиците на населените места. Храната в Никарагуа ни дебнеше от всякъде и често похапвахме улична храна.

 • Една от традиционните храни на Никарагуа е гайо пинто – това са запържени ориз и черен боб, които обикновено местните похапват на закуска, но често и вечер. За нас никога не е било проблем да намираме порции гайо пинто, докато сме дори и в някое малко селце. Винаги прясно и евтино, пинтото не веднъж ни е отменяло над тенджерите.
 • Винаги правим всичко възможно, за да приготвяме храната си сами, с което спестявахме много средства. Много местни готвят на дърва, така че понякога сме питали комшии дали можем да използваме огнището им, за да си приготвим храна.
 • В Никарагуа често се подсилвахме и охлаждахме с домашни сокове приготвени от различни плодове и семена (портокал, лимон, тамариндо, маракуя, киноа, какао и т.н.) смесени с вода и лед. Продават ги местни, които по този начин припечелват.

никарагуа евтино храна

 

Транспорт

В селските райони на Никарагуа много местни се придвижват чрез волове, които използват в селскостопанската работа. В някои села по-често виждахме впрегнати волове, отколкото колела или мотори, тъй като голяма част от селяните се прехранват с агрикултура.

никарагуа транспорт

Ето няколко начина, чрез които се придвижвахме в Никарагуа, когато искахме да посетим определена природна или културна забележителност.

 • В Никарагуа се намира най-голямото езеро в Централна Америка. Между крайбрежните градове местните се придвижват с лодки и корабчета, които според зависимост от крайната дестинация пътуват между 1 до 7 пъти в седмицата, а по някои маршрути пътуват лодки на всеки час-два. Цените за придвижване са достъпни за пътешественици с нисък бюджет.
 • Основният транспорт в Никарагуа са „chicken bus”. Това са автобуси, с които местните се придвижват в цялата страна и пренасят най-различна стока с тях. Наричат ги така, защото част от пътниците понякога са кокошки и защото местните, често са натъпкани като такива. Това определение със сигурност ви дава известна представа за този тип автобуси. Не са удобен транспорт за придвижване на дълги разстояния, но са евтини.
 • Мото такситата и вело рикшите се използват за придвижване на по-къси разстояния. Евтин транспорт, чрез който много местни изкарват прехраната си.
 • „Пикоп“ както го наричат местните, всъщност идва от английското „pick up”. Това са коли, които се движат по определен маршрут и извозват пътници на цена по-ниска от автобусния билет.

Никарагуа храна

Културни и природни забележителности

Никарагуа е дом на 19 вулкана, които докато въртяхме педалите на колелата често ни примамваха да последваме зовът за планински приключения. Имахме щастието да изкачим няколко от тях, а други наблюдавахме отблизо.

 • Цените за посещение на туристически дестинации са различни за туристи и местни. Понякога гостите на страната плащат от 2 до 6 пъти повече от това, което плащат местните. За посещение на дадена дестинация, може да се спести като преди да платим входния билет, разучим дали може да спим на палатка в обекта и така да спестим от нощувка.

никарагуа гранада

 • С малка предварителна организация посетихме няколко от културните и природни забележителности в Никарагуа без турове и без гидове. Организирайки посещенията си сами, спестяваме финанси от гидове и турове и имаме възможност да се насладим на заобикалящото ни максимално.

никарагуа серо негро

Как прилагаме съветите в действие, виж в документалните поредици "Карай към непознатото"

Чрез документалните поредици “Карай към непознатото” имаш възможност да научиш как живеят народите през страните, в които пътуваме и да се увериш, че е възможно да се пътува с минимални средства. 

Споделяме и показваме как се пътува без план, без подготовка, изцяло разчитайки на човешката добродетел.

Не забравяй да се запишеш и към канала ни в YouTube!

Запиши се към бюлетина на TRAVELPROOF

Запиши се към бюлетина, за да получаваш новини свързани с пътешествията ни директно на твоя имейл. Напълно безплатно е!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.