TRAVELPROOF

Панама

Панамска Коледа по български

Честито Рождество Христово! Бъдете здрави и винаги топлина нека сгрява сърцата ви!

Панама-Коледа
Казват, че това е най-високото коледно дърво в Централна Америка

Коледа на хиляди километри от дома

Не можем да кажем, че в нас имаше голям патос за предстоящите коледните празници. Може би това се дължи на факта, че сме на хиляди километри от дома и че тук е 30 градуса и търсим, къде да се скрием на сянка.

Панама

Когато през по-голямата част от живота си, си празнувал Коледа на студено, пред камината и в компанията на най-скъпите ти хора, е трудно да се настроиш за Коледа, като се има предвид, колко далеч си от домашния уют.

С кой празнувахме 

За щастие преди време, докато карахме колелата в Панама срещнахме мило семейство, което ни покани да останем с тях няколко дни.

Когато си тръгвахме от къщата им не подозирахме, че един ден пак ще се върнем.

Седмица преди Рождество ни поканиха да прекараме празниците заедно. Оставихме колелата на сигурно, качихме се в малко бусче и изминахме вече изминатите километри, за да се върнем на същото място.

Посрещнахме Рождество в семеен кръг с почти цялото семейство в къщата (около 25 човека).

Панама-Коледа
Посрещане на Коледа с приятелите ни

Трапезата на Бъдни вечер 

Тук празника протича по малко по-различен начин.

Коледните пости започват след Рождество, така че панамци хапват месни ястия на Бъдни вечер.

Панама-Коледа
Шунка от свински бут с ананас и череши

Традицията тук е на Бъдни вечер да се приготвя печена пуйка, печена шунка, тамалес и традиционния хляб Роска, с формата на Коледен венец.

Коледа-Панама
Пуйката прекара около 4 часа във фурната

Ние също се включихме в приготвянето на трапезата с бял боб, който се оказа, че тук е силно пренебрегнат заради наличието на черния и приготвихме постни питки с късмети. 

Панама
Питките с късмети

Празничната вечеря започва късно на 24-ти (около 22 часа). 

Панама-коледа
Вечерята на Бъдни вечер – боб, хляб роска, тамалес, ориз с гуанду, пуешко месо и печена шунка 

Вълнението от питките с късмети

След като приключихме вечерята дойде ред и на питките с късмети. Оказаха се истинска атракция за семейството, всяко късметче бе прочетено на глас, а питките се оказаха толкова вкусни, че по-късно ни попитаха дали се ядат или се приготвят само заради късметите.

панама-коледа
Всеки е щастлив да има питка с късмети

След приключването на вечерята всички са в очакване да посрещнат заедно раждането на Христос.

Броят се минутите и секундите до полунощ, вадят се фойерверките и както по български на Нова година, в полунощ небето е залято от фойерверки.

Всички отправят и приемат поздравления за празника – здрависват се, прегръщат се и след това настъпва дългоочакваният момент за децата – размяната на подаръци.

Е, децата вече бяха заспали, където око им види, но Ева послушно заспа следобед, за да успее да дочака добрия старец, който тя така и не видя как оставя изненадите под елхата.

Панама
Ева и приятелчето ѝ

Продължихме вечерта в игри и забавления до малките часове, а на 25-ти празника продължи в къщите, площадите и най-вече в сърцата на хората през целия ден.

Сподели публикацията

Запиши се към бюлетина на TRAVELPROOF

Запиши се към бюлетина, за да получаваш новини свързани с пътешествията ни директно на твоя имейл. Напълно безплатно е!

Последно от блога

На втория ден от приключението ни в Никарагуа, едва на 50 км от границата, спряхме за почивка. Търсихме си нещо за хапване

Честита нова 2023!  Да сте здрави, успешни, много незабравими приключения, усмивки, нови приятелства и покорени върхове ви пожелаваме през новата 2023!   Празнувахме

Едни от най-често срещаните въпроси, които получаваме докато пътуваме в Централна Америка е: “Ева ходи ли на училище?” и “Кога започва училището

Честит рожден ден Днес (12-12-22) имаме рожден ден и го отпразнуваме в Централна Америка. Празнуваме една година, откакто напуснахме дома на 12-ти

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.