TRAVELPROOF

Празнуване на Нова година с племето аймара

Aymara-bolivia

Пристигане в селцето Кила Кила

Докато пътувахме в Боливия, интереса ни винаги биваше привлечен от малките селца разположени в Андите.
 
Едно от тях носеше звънкото име Кила Кила и се насочихме натам.
 
До него достигнахме на стоп, след като се уговорихме за цената – сандалите на Антон, от които той непременно искаше да се оттърве.
 
След феноменални два часа изпълнени с лудо планинско шофиране успяхме да изминем разстоянието от 30 км и колата ни стовари в селото.
Aymara-Bolivia

В стила на боливийците

Погледите на местните ни оглеждаха, сякаш непроумяващи защо сме се озовали там.
Aymara
Шофьорът, който ни докара до това запустяло място влезе в примитивен магазин и излезе с една паница чича, искаше да ни почерпи от напитката, която местните консумират с голямо задоволство.
 
Приготвя се от царевица или маниока, оставя се да ферментира няколко дни и след това се консумира. Това е традиционната напитка на племената аймара и кечуа.
 
Отпихме по няколко глътки. На вкус бе доста неприятна, леко горчива, а царевичното брашно полепваше по устната кухина, което удължаваше послевкуса.

Диво къмпингуване в Боливия и Кила Кила

Изтупахме прашните си дрехи и раници от черния път, след което се отправихме към близките хълмове в търсене на място за малката ни палаткa.

В покрайнините на селото успяхме да намерим чудесно място.

Aymara
Разхождайки се в селото, срещнахме млад мъж, който ни заговори и с неприкрит ентусиазъм започна да ни разказва, че щяло да има фиеста в Кила Кила и сме добре дошли да останем. Приехме предложението. 
 
Срещнахме и жени, които ни предложиха да спим в училището на Кила Кила, тъй като там щели да спят останалите хора, които ще присъстват на фиестата.

Района около селцето Кила Кила

Района около селцето бе изключителност пуст и самотен, което много ни хареса. Селото е планинско и с радост прескачахме от хълм на хълм. 
Aymara-Bolivia
Aymara-Bolivia

Приготвления за фиестата в Кила Кила

На следващия ден решихме да преместим бивака от покрайнините на селото в училището, за да бъдат под ръка принадлежностите ни и да се намираме по-близо до центъра на селото, където се очертаваше да бъде фиестата.
Aymara-Bolivia

Фиестата в Кила Кила

Няколко часа по-късно целият площад беше пълен с хора насядали около разпалени огньове, които огряваха лицата им.

Музиката идваше от много места. По площада имаше много малки оркестри, които търпеливо се изчакваха един друг, за да свирят.

Aymara
Много от боливийците безмълвно гледаха огньовете и не говориха. Времето минаваше бавно, а ние така и не разбирахме за какво е фиестата.
 
Часове по-късно все още се намирахме там в компанията на местните и в техния ритъм гледахме огньовите едва ли не като хипнотизирани.
aymara

Прозрението за фиестата

Около 5 сутринта настъпи оживление, всички скочиха и започнаха да се приготвят за някъде. Хората  се подредиха един за друг.
 
Най-отпред застанаха носачи, носещи огромни тенджери препълнени с традиционни ястия от киноа, варени яйца, телешко, зеленчуци, картофи, сок от киноа и канелен чай и разбира се чича.
 
След това се наредиха най-възрастните, а след тях и ние, нетърпеливи да видим дългоочакваната кулминация на фиестата.
 
Закрачихме стремглаво към планината, едва дишахме поради надморската височина, но се стараехме да не изоставаме, тръпнехме от любопитство да узнаем къде отиваме и какво ни чака.
 
След около 30 минути устремено драпане най-сетне стигнахме до крайната ни цел – заоблен хълм, разкриващ част от долината на Кила Кила.
 
Шарен килим от хора с боливийски премени, бе покрил билото на планината. Все още нямахме представа за случващото се, докато не намерихме млади боливийци, с които да запалим огън и да поговорим.
aymara

От тях разбрахме, че празнувахме Аймарийската Нова година с племето аймара. 

aymara

Аймарийската Нова година (Мачак Мара)

Аймарийската Нова година, наричана още Мачак Мара, се празнува на 21 юни от племето аймара, което в Боливия наброява около 2 млн. души, затова е и национален празник за страната.
 
Празнуват зимното слънцестоене, началото на новата земеделска година, отправят благодарността и молитвите си към Пачамама (майката Земя) и Слънцето.

В предколониална Америка местните народи зависели от земеделското стопанство и провеждали специални ритуали, с които да получат благословията на боговете, но преди всичко на Инти (богът на Слънцето) и на Пачамама, за да се осигури изобилна реколта.

Преди изгрев вече знаехме какво празнуваме, очаквахме слънцето с трепета, с който го очакваха всички около нас.
 
Когато всички бяхме на крак, обърнати към изгряващото слънце, настъпи тишина необичайна за толкова много хора събрани на едно място.
aymara-bolivia
Всички затвориха очи и протегнаха ръце към изток, към Него, към Слънцето, което им дарява надежда и нова енергия.
 
Аз също затворих очи и отправих дланите си към слънчевото кълбо, което топло ги галеше, мислех си за хората около мен и любовта им към Пачамама, благодарността им към Инти и надеждата им за добра година.
aymara-bolivia
Синовете на Слънцето, както се наричат аймара, ни поканиха да опитаме от местната храна и мигом грабнаха няколко черпака от огромните препълнени тенджери. Ядохме киноа, пихме канелен чай, споделяйки фиестата с тях.
Aymara-bolivia

Местните пиеха чича, дъвчиха листа от кока и напълно изживяваха еуфорията от фиестата и от появата на слънцето.

aymara-bolivia

Млади и стари гордо развяха нависоко андските знамена уипала.

Aymara-bolivia

Фиестата в Кила Кила бе момент, който зае много специална част в съзнанието ни, а преди да отидем в селото, дори не знаехме какво предстои.

Успяхме да видим и да разберем колко силно андските народи почитат обичта си към Пачамам и Инти.

Галерия 

Кликнете върху снимките, за да се увеличат

Сподели публикацията

Бъдете готини, споделете публикацията в социалните мрежи, за да достигне до повече пътешестници, които може да имат нужда от информацията в публикацията.

Stupki_kum_nepoznatoto
Цена на книгата:

20 лв.

Приемаме предварителни поръчки за дебютната ни книга, която излиза от печат в края на месец септември.
Опции за доставка и плащане:
  • Наложен платеж
  • По банков път
  • PayPal

Ако все още не си се записал за бюлетина може да го направиш от формата по-долу

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.