TRAVELPROOF

Какво е да си доброволец в Замбия?

Zambia

Какво е да си доброволец в Замбия?

Какво е да си доброволец в Замбия или казано по друг начин – да си бял, е един от тези въпроси, на които е трудно да се отговори. 

Това е един от най-честите въпроси, които получаваме щом заговорим за живота ни като доброволци на африканския континент.

Ровейки се в архивите успях да намеря видео с помощта, на което може да придобиете по-ясна представа какъв е живота на чужденците/ белите хора в провинцията на Замбия или казано на езика на бемба – мусунго.

В началото изглежда забавно и интересно да бъдеш част от тази “игра” и наистина е така, но след първите няколко месеца “гонитба” подобни моменти ни побъркваха и правиха престоят ни в провинцията тежък. 

От психологическа гледна точка бе наистина трудно да сме постоянен обект на внимание и да ни преследват по този начин, по няколко пъти на ден.

С две думи нямаш лично пространство, освен когато не се скриеш в стаята си.

Понякога по-малки деца идваха до нас и започваха с пръсти да трият по кожата ни, а когато виждаха, че цвета й не се променя по лицата им се изписваше ужас. Бяхме и като плашила, тъй като някои родители плашиха децата си с нас особено, когато не ги слушаха.

Всяка доброволческа мисия е изпълнена с хубави и трудни моменти и именно трудните са тези, които правят пътешествието по-ценно и завършено. Не мога да си представя престоят ни в Замбия без тях. 

Те ни помогнаха да израстнем през тези шест месеца и да научим много за местните, начина им на мислене и разсъждаване, което е информация, без която не можеш, ако искаш да извършваш доброволчески труд в Замбия или някоя друга африканска държава.

Навсяъде ли беше така?

Отговорът е не.

Замбия е голяма страна и по лицето на тази красива държава се срещат много различни региони, където етническият прираст е различен. В провинцията Копърбелт, в която влиза градът Н’дола, който е вторият най-голям град в Замбия, след Лусака се срещат много чужденци, които работят там. 

Следователно в по-големите градове “тежестта” на бялата кожа не се усеща до толкова голяма степен. 

Когато отивахме в Н’дола, за да си подновим работните разрешителни никога не попаднахме в подобна ситуация. Там замбийците и децата са свикнали с присъствието на чужденци, с по-съвременният начин на живот и е много различно преживяване. 

Какво ще бъде изживяването ви в Замбия, много зависи от мястото, на което се намирате. Затова, ако отивате на доброволческа мисия или на екскурзия помислете добре, къде искате да бъде тя и с какво сте готови да се сблъскате. 

Tupiza
Жена носеща детето си в читенге в мол в Н'дола
Tupiza
Тези момчета продават найлонови торбички пред мол в Н'дола и позират с удоволствие пред камерата

Ще се радваме да разберем какво мислите за написаното в секцията с коментари. Бихте ли издържали на цялото това внимание и също ако сте били в Замбия или някоя друга африканска държава какви бяха вашите премеждия и впечатления? Кое беше най-трудното нещо, с което се сблъскахте и как го преодоляхте?

Сподели публикацията

Бъдете готини, споделете публикацията в социалните мрежи, за да достигне до повече пътешестници, които може да имат нужда от информацията в публикацията.

Stupki_kum_nepoznatoto
Цена на книгата:

20 лв.

Приемаме предварителни поръчки за дебютната ни книга, която излиза от печат в края на месец септември.
Опции за доставка и плащане:
  • Наложен платеж
  • По банков път
  • PayPal

Ако все още не си се записал за бюлетина може да го направиш от формата по-долу

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.