TRAVELPROOF

Пустинята Татакоа – необикновено място в сърцето на Колумбия

Пустинята-Татакоа

Къде се намира пустинята Татакоа?

Пустинята Татакоа се намира близо до градчето Вилявиеха, област Уила, Колумбия. Малкото градче се намира на около 40-50 км от Нейва, което може да бъде изходна точка, ако пътувате от юг на север. 

татакоа

Къде да спим във Вилявиеха и в пустинята Татакоа?

Във Вилявиеха има хостели, но ние не изневерихме на познатия ни стил и спахме на палатка в местна къща срещу скромно заплащане. 

татакоа

В пустинята Татакоа сторихме същото. За щастие имаше дървета, които ни пазеха от силното слънце. Няколко часа след като пристигнахме в Татакоа, времето се заоблачи, температурите станаха поносими и успяхме да разгледаме голяма част от района. 

татакоа

Малко повече за пустинята Татакоа

За Татакоа не знаехме много, видяхме 1-2 снимки в интернет и макар и да ми се стори странно това, което видях продължихме натам. Поради някаква причина си бях създал представи за пустинята Татакоа, които с нетърпение очаквах да открия на територята й.

Вървяхме около два часа от Вилявиеха към пустинята, но нямаше пясъчни дюни, нямаше го и пустинния пейзаж, който търсих толкова силно. 

татакоа

В далечината под натиска на сутрешната жега мъждееха странни червеникаво-кафяви образувания, които не успях да определя как природата ги бе сътворила. 

татакоа

Приличаха ми ту на огромни термитници, ту на скали, които формираха странен лабиринт между тях. Тези гледки породиха в мен разочарование, което бе примесено и с огромно въодушевление. 

татакоа

Върху наречените от мен скали-термитници гордо се издигаха чудовищни кактуси. Те от своя страна ме върнаха в далечната Боливия, в каньоните около градчето Тупиза. 

През изминалите месеци на континента не бях изпитвал подобни чувства, каквито това място породи у мен. Може би Татакоа ми напомняше през какво бяхме преминали до момента в Чили, Боливия, Перу и Еквадор и ни подготвяше за края на пътешествието, който наближаше толкова бързо, че не се задържахме много на едно място, макар и да искахме.

Имаше и малки бараки наблизо, които предлагаха храна, а част от персонала бяха зелени папагали, които знаеха кратки крилати фрази от собствениците си.

татакоа

На нейна територия се намира и една от най-важните тропически екосистеми от сухи гори в страната, които измършавели кози опостушаваха.

татакоа

Изобщно това бе едно от най-странните места, които посетихме на континента и тази малка пустиня е специалана по свои собствен начин.

татакоа

Кратко филмче от пустинята Татакоа

Галерия

Кликнете върху снимките, за да се уголемят

Кое е най-странното място на което сте били? Споделете в секцията с коментари 🙂 

Споделете в социалните мрежи, за да може публикацията за пустинята Татакоа да достигне до повече пътешественици!

Седеммесечното южноамериканско приключение през Чили, Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия описваме в дебютната си книга.

Ако все още не си се записал за бюлетина може да го направиш от формата по-долу

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.