TRAVELPROOF

Салар де Уюни – наръчник за посещение на бялата пустиня от сол

стъпки-към-непознатото-салар-де-уюни
Въведение

Салар де Уюни е едно от най-невероятните места, които посетихме в Южна Америка. Трудно е да се опише с думи, защото пейзажите са невиждани и изключително въздействащи.

Макар че тръгнахме за Южна Америка без предварителен план и подготовка, Салар де Уюни беше едно от местата, които със сигурност знаех, че ще посетя на териториятта на Боливия. И наистина това се оказа една от връхните точки на нашето пътуване и съм сигурен, че ще така и за вас, когато посетите мястото – няма човек на Земята, който да не се е влюбил в бялата необятна шир. 

Обаче има определени неща, които е хубаво да се знаят предварително поради следните причини:

  • Суровият климат
  • Надморската височина
  • Засиленето присъствие на туристически агенции и др.

По-долу излагаме цялата необходима информация, която трябва да знаете за това райско кътче разположено на територията на Боливия.

Какво всъщност представлява Салар де Уюни?

Салар де Уюни е най-голямото солно езеро в света. Ето и някои впечатляващи факти за него:

0
км2 площ
0
метра надморска височина
0
метра дебелина на солната кора

Може да кажем, че Салар де Уюни представлява огромна солна пустиня, която се е формирала от пресушаването на праисторическото езеро Минчин, което някога е покривало по-голяма част от югозападна Боливия. Под дебелата солна кора се крие огромно находище на литий, което представлява между 50-70 % от световния резерв, a годишно от Салар де Уюни се извличат невероятните 25 хиляди тона сол.

Щом навлезеш навътре в солната пустиня, накъдето и да погледнеш виждаш единствено белота…
Къде се намира Салар де Уюни и как да стигнем до там?

Салар де Уюни се намира в югоизточната част на Боливия близо до границата с Чили и Аржентина. Бялата солна пустиня се е формирала във високопланинското Андско плато, което на територията на Южна Америка се нарича Алтиплано.

Може да стигнете до Салар де Уюни лесно, тъй като това е най-посещаваното място в Боливия и обществения транспорт е добре свързан с градчето Уюни, което е разположено на около 20 км от солното езеро и се явява изходна точка.

Основните градове, от които се тръгва за Уюни в повечето случаи са следните:

Тупиза - Уюни (релеф)
Тупиза - Уюни (релеф)
Сукре - Уюни (релеф)
Сукре - Уюни (релеф)
Ла Пас - Уюни (релеф)
Ла Пас - Уюни (релеф)

Най-често тези разстояния се изминават с автобус. Добър вариант е да използвате нощни автобуси, за да си спестите време и пари за нощувка. Часовете показани от гугъл картите на територията на Боливия трябва да се приемат оринтировъчни, защото много често разстоянието се изминава за повече време. 

Ако идвате от Чили най-вероятно е да влезете в Боливия през граничния град Олагуе. Преминаването оттам е изключително, защото навлизате в пустошта и виждате вулкана Олагуе (5868 м). Също така се потапяте в един много, много различен свят, защото разликата между Чили и Боливия е изключително голяма. 

Олагуе - Уюни (релеф)
Олагуе - Уюни (релеф)
Какво да очаквате в Уюни?

Уюни може да бъде сурово място. Градът е разположен на височина от над 3500 м. Дом е на свирепи ветрове, силно слънце и високата надморска височина, която може да ви причини силно главоболие и дори височинна болест, ако не сте внимателни. И въпреки всичко ще забележите много туристи, хотели и туристически агенции на територията на градчето, което ни впечатли с дезорганизацията си, мръсните улици, пясъчните пътища, пъстри облечени хора и бездомни кучета. 

По улиците на Уюни
Чолита от Уюни с дъщеричката си. Носи детенцето си на гърба, което е обвито в традиционния плат агуайо.
По улиците на Уюни се среща всико – от лагерни колички, добитък и мръсотия до местни хора носещи традиционни облекла.
Центъра на градчето е далеч по-чист и модернизиран
Този камион е чудесен вариант за пътищата в Боливия

Голяма част от пътешествениците не се задържат в града, защото няма кой знае какво за гледане и правене. Ще откриете голям пазар, от който може да закупите плодове, зеленчуци и друга храна, която ще ви бъде необходима за последващите дни в Салар де Уюни. Също така има малки ресторантчета, които предлагат така нареченото “menu completo” (обедно меню). Там срещу 2-3 лв. получавате предястие, супа, основно и понякога десерт. 

Местните заведения, на които не се хранят туристи изглеждат по този начин
Нощувките в Уюни

Мястото е едно от най-посещаваните в Боливия заради Салар де Уюни, така че гарарантирано ще имате голям избор при търсенето на нощувка. Повечето хотелчета са тип “бакпакърски” т.е предназначени за хора с раница на гърба. Много от тях предлагат самостоятелни и споделени стаи. В зависимост с колко бюджет разполагате може да решите, къде да пренощувате. В повечето случаи споделянето на стая с други пътешественици е добра и по-евтина опция. В Боливия и в Южна Америка понякога оставахме в споделени стаи, тъй като на места цените на нощувките могат да бъдат изключително високи. На този тип места се срещат всякакви хора, затова не ви съветвам да си оставяте личните вещи без надзор. Много от тези хотелчета предлагат шкафчета, които се заключват и там може да съхранявате ценните си вещи и оборудване. 

В нашият случай в Уюни след много търсене и разпитване намерихме споделена стая за около 6-7 щатски долара на човек, което беше и най-евтиния вариант. Не очаквайте много лукс от тези места. Най-често получавате – легло, одеяло, тоалета и душ, които също са споделени, но в зависимост от нуждите ви като пътешественици могат да бъдат достатъчни или крайно недостатъчни. Хубавато е, че Уюни е малък град и може да бъде обиколен сравнително бързо, затова отделете нуждното време, за да намерите място, на което да се чувствате спокойни. 

Като всеки туристически град има и много по-изискани места, на които може да останете, така че не се тревожете. Препоръчътелно е предварително да запазите нощувката си, защото в много от хотелчетата нямаше място, когато с Пламена търсихме къде да спим. Уюни през цялата година гъмжи от туристи, така че обърнете внимание на това.

Гробището за влакове в Уюни

Уюни е основан в края на 19 век като важен железопътен възел за влаковете, които са превозвали суровини от мините към пристанищата на Тихия океан. След изчерпването и обезценяването им градът запада и непотребните вагони остават в покрайнините на Уюни. По-късно икономиката на градчето възкръсва отново благодарение на солното езеро – Салар де Уюни и на географското си положение, което е подходящо за туризъм. Гробището за влакове е врата към една отминала епоха от историята на града и там се виждат оставенените непотребни вагони, които местните умело са превърнали в туристическа атракция. Най-добре е да отидете рано сутрин или преди свечеряване, когато е студено и повечето туристи се крият на топло в стаите си, в противен случай става населено.

По пътя към гробището за влакове. Околната среда е станала кошче за боклук в стила на боливийците
Уви, старите вагони се оказаха чудесни за фотография
Закачлив графит
Така човек си докарва дископатия
Как да стигнем до Салар де Уюни?

В общи линии имат четири варианта.

1. Най-често срещаният сред повечето пътешественици е организиран тур с джип 4х4. Продължителността на тура варира между три и четири дни и най-често е от група до 6 човека. Някои агенции предлагат и гид, който говори английски. Всички “екстри” определят цената на тура, която варира между 200 – 350 лв в повечето случай. По време на тура се минава през впечатляващи вулкани, които могат да се изкачат с гид за ден-два. Туристическите агенции ще ви предложат тази допълнителна опция.

2. С личен автомобил или под наем. Ако имате такъв просто се впуснете в бялата пустош и разузнайте района независимо.

3. С колело. Силно го препоръчвам, защото свободата, която ще усетите и пейзажите, по които ще карате са неповторими. 

4. Пеш. 

С Пламена избрахме този вариант. Никак не е лек, защото разстоянията са огромни, трябва да се носи много вода, храна и къмпинг оборудване. Слънцето е много силно и има риск от изгаряне и дори заслепяване заради белотата в Салар де Уюни. От Уюни се придвижихме с автобусче до селцето Колчани, което е на ръба на Салар де Уюни и след това продължихме пеш, докато достигнем пределите на солното езеро. Навлизайки все по-навътре на няколко пъти успяхме да стопираме и така се придвижихме още по-навътре в солната пустиня. Усещането бе неповторимо.

Вървим пеш към Салар де Уюни
Пламена разговаря с работниците в далечината, които буквално изринваха солта от повърхността. Виждат се купчините сол на заден план.
Стремглаво се носим навътре в дивата пустош
Спираме, за да си поемем дъх. Надморската височина ни принуждава да го правим
Къде да спим в Салар де Уюни

В пределите на Салар де Уюни има солни хотели изцяло изградени от сол отвън и отвътре, включително и интериора. Шанса да спите там е по-голям през първите ден-два, когато сте с организирани турове. След това се спи изцяло на палатка. 

Когато пътувате независимо избора е ваш. Ние пренощувахме на палатка в близост до един от солните хотели. Стопанисваше се от баба и дядо, които ни предложиха да разпънем палатката си пред хотела, заради силните ветрове. По-късно ги помолихме да ни дадат и одеяла, защото след спускането на слънцето зад хоризонта температурите достигнаха близо до минус градуса, а вечерта паднаха под нула градуса. Беше смразяваща вечер. 

Палатката ни пред хотела от сол. Ако не бяхме там имаше реална опасност да измръзнем през вечерта, заради силните ветрове, от които ни пазеше сградата

 

Преди залез слънце се откриват невероятни гледки. Дори има организирани турове от Уюни, само за наблюдаването на залеза.

Хотелчето, до което нощувахме на палатка
Залез над Салар де Уюни
Какво може да се прави в Салар де Уюни?

Ако сте с организиран тур ще посетите вулкани, гейзери, островът Инка хуаси, Салар де Чигуана и две невероятни лагуни – Колорада и Верде. През останалото време ще се придвижвате през неописуема пустош.

Ако сте независими пътешественици и сте без тур е по-трудно да се достигне до гореизброените места, защото те са много навътре в Салар де Уюни. В нашият случай, след като намерихме къде да спим и преценихме, че няма да навлизаме по-навътре в пределите на бялата пустиня се отпуснахме и прекарахме част от времето си така:

Това правят хора, които разполгат с време в пределите на Салар де Уюни
Там не се вижда нищо освен белота…
Пламена се подпира на хоризонта

 

Аклиматизация или височинна болест?

Салар де Уюни не е най-високата точка в района. Ако сте с организиран тур ще посетите райони с по-голяма надморска височина от около 5000 м. Важно е, да си оставите поне ден-два за аклиматизация в Уюни преди да продължите с изследователската си дейност, особено ако сте с организиран тур или автомобил под наем.

Ако сте с колело или пеш ще имате време да се аклиматизирате, защото няма да сте в състояние да изминете много разстояние в рамките на един ден и да смените рязко надморската си височина.

Не подценявайте височинната болест, защото тя може да развали цялото ви пътуване и да навреди на здравето ви. По-рано си бях изпатил в Чили и не е приятно. Повече за това може да прочетете тук.

Кога е най-доброто време от годината за посещение на Салар де Уюни?

Няма правилен отговор на този често срещан въпрос сред пътешественици. Може да определите кога да посетите солното езеро в зависимост от това какво търсите.

Аз препоръчвам да посетите Салар де Уюни през сухия сезон в Боливия, който е в периода между май-октомври. Тогава ще имате повече мобилност и ще може да навлезете навътре в пределите на бялата солна пустиня и да спите на палатка. След май-октомври започват дъждовете и голяма част от Салар де Уюни става непроходима, но тогава се образува друг феномен известен под името “огледалния Салар де Уюни”.

Мнозина го определят като най-голямото естествено огледало в света. Водата на повърхността отразява слънчевата светлина и се образуват невероятни отражения. Поради тази причина много туристи предпочитат да посетят Салар де Уюни през това време от годината.

Как да се подготвим правилно за посещението на Салар де Уюни?

Подготовката ви се определя от начина по който искате да посетите Салар де Уюни. Ако сте с тур агенция трябва да проверите какво осигуряват те и какво трябва да си носите вие. При някои тур агенции ще спите повече в солни хотели, а при други на палатка или смесено. Уверете се какво ви осигуряват, защото на тези височини е задължително да имате правилното оборудване с вас. 

Ако навлизате пеш или с колело и имате намерение да спите под звездите е от съществено значение да имате надеждна палатка, която да издържа на вятър, шалте, спален чувал за по-екстремни температурни условия, яке, дебели дрехи, лосион за слънце, балсам за устни, очила, аптечка, много вода и достатъчно количество храна. 

Ако се колебаете дали да поемете сами в бялата пустош или да се доверите на туристическа агенция, която ще организира всичко за вас може да изчакате докато пристигнете на място, да проверите агенциите и да придобиете впечатления за тях и за мястото като цяло. Както казахме има повече от 50 агенции и не трябва да се тревожите, че местата ще са заети. 

Ако аз отново стъпя на Салар де Уюни ще го посетя или с колело или с организиран тур. Когато бяхме пеш не успяхме да видим вулканите, лагуните Колорада и Верде, гейзера Сол де Маняна и Салар де Чигуана. Обикновено тур агенциите ще ви покажат изброените места, които са впечатляващи. 

Галерия

Кликнете върху снимките, за да се уголемят

Какво мислите за Салар де Уюни? Харесва ли ви бялата солна пустиня? Бихте ли отишли там? Оставете вашето мнение в секцията с коментари.
Бъдете готини, споделете публикацията в социалните мрежи, за да достигне до повече пътешестници, които може да имат нужда от информацията в публикацията.
Седеммесечното южноамериканско приключение през Чили, Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия описваме в дебютната си книга.
Ако все още не си се записал за бюлетина може да го направиш от формата по-долу
Още истории от блога

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.