TRAVELPROOF

На остров Ометепе с Есмилдар, Бисмар и Хоайда

никарагуа
Хоайда, Пламена, Есмилда, Бисмар, Джъстин и Антон
Годината идва към своя край и рано сутрин, докато посрещаме топлите лъчи на изгрева в мислите ни нахлуват още по-топли и нежни спомени от вече отиващата си 2022.
 
По-голямата част от хората знаят, че започнахме поредицата “Големи сърца”, ❤️ в която споделяме колко големи сърца туптят по лицето на Земята и че понякога единственият начин да ги срещнем е като тръгнем на далечно пътешествие.
 
Ще споделим един момент от престоя ни в Никарагуа от остров Ометепе, където по неволя на съдбата, живяхме с местно семейство в продължение на месец. 
 
Пламена и Ева се разболяха и така обиколката на Ометепе се преустанови.
 
ометепе-никарагуа
Пламена в малката лаборатория на болницата в Алтаграсия, Ометепе.

Как се озовахме в къщата на Бисмар?

Бисмар – главата на семейството ни покани да останем на палатка в къщата, докато разпитвахме в селото за нощувка. 
 
никарагуа-ометепе
Палатката ни в двора на къщата

Волята на апетита е по-силна от волята за тръгване

На следващия ден планирахме да тръгваме, но Есмилда (съпругата на Бисмар) беше направила домашна торта и решихме да останем.
 
Предложението ѝ да я споделим с чаша кафе беше по-силно от желанието ни за тръгване. А и защо да бързаме?
 
По-късно същия ден Пламена се разболя и боледуваше в следващите две седмици. Няколко дни след това и Ева я последва.
 
никарагуа-ометепе
Опитваме се да свалим температура на Ева със студени компреси, която достигна 39 градуса

Големите сърца на остров Ометепе

Есмилда, Бисмар и Хоайда (дъщерята) направиха какво ли не, за да ни помогнат. Научиха ни кои са местните билки, които биха помогнали. Някои се намираха на една ръка разстояние – като манговите листа, а други високо в планините, в подножието на вулканите на Ометепе.
 
ометепе-листа
Листа от манго – изключително лечебни. Пречистват организма, като стимулират честото ориниране и приемането на течности
Бисмар ни снабди с билка, която се намира в планината, казва се “hombre grande” (голям човек) и името на билката идва от там, че е по-силна от болестите на хората и ги лекува.
никарагуа-ометепе
Билката “Hombre grande”, която Бисмар ни даде. Има изключително горчив вкус и е неприятна за пиене.

Семейството споделяше с нас от недоимъка си 

Споделяха всекидневно прясно сготвен боб и варени банани, накараха ни да се почувстваме като у дома, без да искат нищо в замяна.
 
Ометепе-Никарагуа
Сварен банан, ориз с боб (гайо-пинто) и пържена риба от езерото Косиболка. 
 
Есмилда продължи да прави домашни кексове, които ни зареждаха със сили.
 
никарагуа-ометепе
 
Понякога, когато оставаш в чужд дом за по-дълго време не се чувстваш добре, нещо те притиска и знаеш, че може би си в тежест. С тях това чувство изцяло липсваше.
 

Как живеят Бисмар, Есмилда и Хоайда на остров Ометепе?

Семейството живее изключително скромно, изцяло разчитайки на агрикултура. Имат земя, където сеят ориз, банани и високо в планината – кафе.
 
ометепе-никарагуа
Оризовата и бананова плантация на Бисмар и семейството му
 
Когато се събира реколтата и се продава продукцията са единствените месеци в годината, когато те препечелват пари (освен, когато природата реши да унищожи всичко, както се е случило миналата година).
 
През останалото време се разчита на парчетата кекс, които Есмилда продава в селцето и така успяват да си набавят средства да сложат нещо по-различно на масата – като куахада (вид сирене) и топъл атол.
ометепе-никарагуа
Есмилда правеше торти по поръчка и спечелените пари бяха единствените приходи за семейството
 
Преди години и двамата са работили в Коста Рика (много никоси отиват там, за да изкарват пари) и така са успели да си стъпят на краката.
 
Синът им Джъстин, сутрин от 6 до 12 работеше с баща си на полето, а след това в 13:00 започваше училището му, до което се налагаше да върви, понякога в продължение на половин час (ако не мине някой с мотор да го качи до там). И това се повтаряше всеки ден от седмицата.

Поразяващата скромност на Бисмар и Есмилда

Спираме до тук. Видяното е поредния урок. Урок, който аз и Пламена сме научили още от Африка, но в същото време, нещо, което трябва постоянно да се вижда и да се изживява, за да не се забравя.
 
Големите сърца ни приютиха въпреки, че сме далечни пришълци от непознатата за тях България и не знаеха що за хора сме.
 
никарагуа
Хоайда, трите ѝ дъщери и Милагро – малкото момиченце на Есмилда
Семейството отвори къщата си за нас, сърцата си и дори накрая, когато тръгвахме ни се извиниха, че не са могли да ни предложат нищо повече от сигурно място, където да спим на палатка и да се възстановяваме.
 
Думите са мощен инструмент за комуникация, но понякога и те не стигат, за да изразят благодарността ни към непознатите хора, които срещаме по пътищата си.
 
Стана ни неудобно като изрекоха тези слова, но сме сигурни, че ако не в думите ни, то в погледите ни са успели да видят огромната благодарност, която имаме към тях.
 
ометепе-никарагуа
Минути преди тръгването ни. Бисмар и Есмилда ги няма и Хоайда ни изпраща с трите си деца и Милагро (детето на Есмилда в дясно от Ева)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.