TRAVELPROOF

панама

Рожден ден по панамски (Ла Кинсенера)

Петнадесият 1️⃣5️⃣ рожден ден е изключително важно събитие за всяка девойка от Панама и не само – събието се чества във всяка страна от Централна и Южна Америка.
 
панама
На празничната украсена маса, обикновено се слагат снимки или предмети от детсвтото на кинсенерата
Домакините ни, ни заеха официални дрехи за празника. И дума не може да става да си облечен по къси гащи и тениска.
 
панама
За първи път от година слагаме официални дрехи. Усещането е странно, но в същото време приятно
Панама
Пламена с красивата рокля, която ѝ заеха
Докато се срещахмес различни хора през последната година, често са ни разказвали за кинсенерата (на исп. La quinceañera) и ето, че и ние имахме възможност да сме част от важното събитие в живота на една невероятна млада дама.
 
панама
С кинсенерата – Алехандра
Важността на 15-тият рожден ден не е нещо ново и съвременно в Панама. Традицията идва от древните етнически групи – маи и ацтеки, преди пристигането на испанците.
 
Предколумбовите цевилизации са отбелязвали навлизането на момичето в света на възрастните. В миналото семействата са пазили дъщерите си предимно от външния свят като съкровище. 15-тият рожден ден е денят, в който семейството представя дъщеря си пред обществото като жена, която може да създаде семейство и да се грижи за домакинството.
 
панама
Кръстника на кинсенерата дава реч
Днес момичетата са добре познати в обществото, учат, имат приятели и излизат свободно без родителите си навсякъде. Но вълнението от 15-тият рожден ден не се е променило. Някои семейства организират празника с гости и приготвления като за сватба, от порядъка на 200-300 човека. За щастие кинсенерата, на която ние присъствахме в Панама бе далеч по-скромна. 
 
панама
Ева и Алехандра
Важни моменти от празника са подаряването на златен пръстен от кръстника или бащата на момичето, в повечето случаи той е първият от този тип за младата дама.
 
панама
Кръстникът слага пръстена на младото момиче
Следва “смяна” на младежките обувки, майката на девойката сваля маратонките от краката ѝ и ги заменя с дамски обувки👠. Идва ред и на празничният валс. Танцът започва с кръстника, а след това всеки гост (без значение от пола), който желае танцува с кинсенерата (младото момиче) може да го направи. Ние се възползвахме от възможността и ударихме по един валс.
 
панама
Майката на момичето сменя кецовете ѝ с по-официални обувки по случай празненството
Част от празника е и наздравица с 15 чаши шампанско. Рожденничката избира 15 от гостите, с които да вдигне наздравица. 🥂 Понякога вместо наздравица трябва да избере 15 от гостите си, на които да подари цвете. Избранниците са най-важните хора в живота ѝ. 
 
панама
Вдига се тост в името на кинсенерата
По време на празника всички гости поздравиха рожденничката пред останалите, описвайки познанството си накратко и отправяйки пожелания за живота ѝ като възрастен.
 
Панама
Антон поздравява кинсенерата с кратка реч
В края на официалната част от събитието, следва разбиването на пинята. 
 
панама
Първо пинята се удря от кинсенерата и след това идва ред на децата. Ева успя да събере една торбичка с бонбони.
След официалната част и вечерята следват танци 💃, където се включихме с меренге и салса.
панама
Пламена танцува меренге и салса с домакина ни Хулио

Преди започването на фиестата участвахме активно и в организирането ѝ. 

Панама
Пламена готви странни кюфтета по панамска рецепта – със захар и карамфил
панама
Пламена боядисва короната за декорацията
панама
Украсяваме гаража за партито
панама
Шишетата боядисахме със спрей
панама
Тортата, която събираше погледите на гостите
панама
Вместо почерпка с бонбони близък на кинсенерата минава по масите и дава на гостите да си опитат чипс със сос

Запиши се към бюлетина на TRAVELPROOF

Запиши се към бюлетина, за да получаваш новини свързани с пътешествията ни директно на твоя имейл. Напълно безплатно е!

Още от блога

На втория ден от приключението ни в Никарагуа, едва на 50 км от границата, спряхме за почивка. Търсихме си нещо за хапване

Честита нова 2023!  Да сте здрави, успешни, много незабравими приключения, усмивки, нови приятелства и покорени върхове ви пожелаваме през новата 2023!   Празнувахме

Едни от най-често срещаните въпроси, които получаваме докато пътуваме в Централна Америка е: “Ева ходи ли на училище?” и “Кога започва училището

Честито Рождество Христово! Бъдете здрави и винаги топлина нека сгрява сърцата ви! Коледа на хиляди километри от дома Не можем да кажем,

2 thoughts on “Рожден ден по панамски (Ла Кинсенера)”

  1. Благодаря за интересните разкази! Удивявам се на смелостта Ви да продължавате да пътувате след 1 година от започването, да посрещате незгодите по пътя с усмивка. Колко приятелства създавате по пътя, как учите Ева на истински ценности, на минимализъм, на любов, на споделеност, на свобода. Възхищавам Ви се !

    1. Здравейте! Благодарим за хубавите думи. Безспорно най-ценното от цялото пътуване е срещата с хора и приятелствата. Имаме късмета по време пътуването да срещаме наистина невероятни хора, когато най-много се нуждаем от това и от презареждане с нови сили. Безспорно една година на път с колела и дете е много време и на моменти сме се усещали изморени от пътуването, но тогава се случва да намерим хубаво място, на което да починем или пък да срещнем непознати, които ни канят у тях да и в последствие ставаме приятели и прекарваме повече време заедно, както се случи през тази Коледа и Нова година. Радваме се, че сте сред нас 🙂 Поздрави от Панама.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

запиши се за бюлетина!
Стани част от общността на TRAVELPROOF и получaвай вдъхновяващи приключенски истории, доставени на твоя имейл. Безплатно е!
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.
Цена 20 лв.
Цена 20 лв.
Какво е да живееш с африканско племе, да попаднеш в плен в джунглите на Амазония, да пътуваш през пустини, да изживееш чудати традиции с далечни племена и да се снимаш във филм с най-големите холивудски звезди? Още много вълнуващи срещи ви очакват между кориците на книгата ни.